Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam

+31 (0) 6 48517933

info@electricity24.nl

Uw RCD(aardlekschakelaar) testen: hoe en wanneer?(video)

hut, sea, beach-7739262.jpg

Weet u wat uw RCD (aardlekschakelaar) is? Wat is een RCD-test? Waarom is het belangrijk voor uw huis of bedrijf? Hoe test u het? Wat te doen als een RCD niet geactiveerd is? Lees dan verder voor informatie over het testen en onderhouden ervan. Uw aardlekschakelaar is de noodstroomvoorziening in uw huis of kantoor. Het is verantwoordelijk voor het leveren van stroom in geval van nood en kan u en uw dierbaren beschermen. Als u denkt dat er iets mis is met uw Recidual Current Device, is dit het moment om actie te ondernemen en het te testen. Hier zijn vier manieren om dat te doen.

Wat is een RCD?

Een RCD is een apparaat dat uw huis helpt beschermen tegen potentiële elektrische gevaren. Het is meestal een kastje met schakelaars en stopcontacten en bevindt zich meestal in de buurt van het hoofdelektriciteitspaneel in uw huis.

Een RCD helpt uw huis te beschermen door in te grijpen bij overbelasting of een probleem met uw elektrische hoofd systeem. Wanneer de aardlekschakelaar afgaat, stuurt hij een waarschuwingssignaal naar uw apparaten dat er een probleem is en dat zij moeten worden uitgeschakeld of uitgeschakeld.

Hoe een RCD werkt

De werking is moeilijk in woorden uit te leggen. De onderstaande video kan u een idee geven. Eenvoudig gezegd kan de RCD elektrische schokken voorkomen, en hij moet regelmatig worden getest om er zeker van te zijn dat hij u kan beschermen.

Hoe test u een aardlekschakelaar?

Om een RCD op goede werking te testen, moet u deze stappen volgen:

1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en het circuit is gesloten.

2. Open de stroomonderbreker die op de RCD is aangesloten.

3. Wacht vijftien seconden en sluit dan de stroomonderbreker.

4. Controleer of de stroom is hersteld en of de RCD goed werkt.

Om een RCD te testen op gebrek aan stroom, moet u deze stappen volgen:

1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en het circuit is gesloten.

2. Open de stroomonderbreker die op de RCD is aangesloten.

3. Wacht tien seconden en sluit dan de stroomonderbreker.

4. Controleer of de stroom is hersteld en of de RCD goed werkt.

Om een RCD op oververhitting te testen, moet u de volgende stappen volgen:

1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en het circuit is gesloten.

2. Open de stroomonderbreker die op de RCD is aangesloten.

3. Wacht dertig seconden en sluit dan de stroomonderbreker.

4. Controleer of de stroom is hersteld en of de RCD niet oververhit raakt.

Om een RCD te testen op oververhitting, moet u de volgende stappen volgen:

1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en het circuit is gesloten.

2. Sluit de stroomonderbreker die op de RCD is aangesloten.

3. Controleer of de stroomonderbreker is geactiveerd en stel hem vervolgens opnieuw in door hem uit en weer in te schakelen.

4. Controleer na het resetten van de stroomonderbreker of de stroom is hersteld en of de RCD goed werkt.

Wanneer een RCD testen

Als u thuis water gebruikt, moet u uw aardlekschakelaar om de 6 maanden testen. Als er een verandering is in uw waterverbruik of in de temperatuur van uw huis, moet u uw RCD testen. U moet uw aardlekschakelaar ook testen als u een waterlek of waterschade opmerkt.

Het testen van uw RCD is om twee redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het ervoor dat het systeem goed werkt. Als er een probleem is met de aardlekschakelaar, kan het water niet naar behoren uit het systeem stromen, wat kan leiden tot waterschade of zelfs een lek. Ten tweede kan het helpen potentiële problemen in een vroeg stadium op te sporen. Als er problemen zijn met de aardlekschakelaar, kan het aanpakken ervan voordat het grotere problemen worden, u veel moeite en geld besparen.

Wanneer u uw RCD test, is het belangrijk op uw waterverbruik te letten. Als u te veel water gebruikt, of als u ongewone veranderingen in uw verbruikspatroon ziet, kunt u het beste uw RCD testen. Als u echter niet zeker weet of u uw Recidual Current Device al dan niet moet testen, raadpleeg dan een vakman. Er zijn veel factoren die het vermogen van een systeem om water weg te spoelen kunnen beïnvloeden en het kan lastig zijn om te bepalen of er al dan niet iets mis is zonder verdere tests.

Wat moet u doen als een RCD is geactiveerd?

Als uw RCD wordt geactiveerd, moet u het volgende doen om uw veiligheid te garanderen:

1. Controleer de status van de RCD en bepaal of deze is geactiveerd of niet.

2. Evacueer de ruimte indien nodig.

3. Verwijder alle voorwerpen die in contact of in de buurt van de RCD kunnen zijn.

4. Als de RCD niet wordt geactiveerd, blijf dan in het gebied en blijf de situatie in de gaten houden.

5. Als de RCD nog steeds geactiveerd is, evacueer dan onmiddellijk het gebied en bel de hulpdiensten.

Wat te doen als een RCD niet geactiveerd is?

Als uw RCD niet geactiveerd is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de bedrading te controleren en/of de RCD zo nodig te vervangen. Ten eerste kunt u de bedrading controleren door gewoon de stroom uit te schakelen bij de stroomonderbreker en te kijken of het lampje uitgaat. Zo niet, dan is de bedrading waarschijnlijk in orde en hoeft u de aardlekschakelaar niet te vervangen. Gaat het lampje wel uit als u de stroom uitschakelt, dan kan de bedrading beschadigd zijn en moet u de Recidual Current Device vervangen. Bovendien kunt u de recidual current device ook testen door een voltmeter op de klemmen te zetten en te kijken of er spanning op staat. Als er geen spanning is, is de RCD mogelijk defect en moet hij worden vervangen. Tenslotte kunt u ook proberen de Recidual Current Device te resetten door beide knoppen enkele seconden ingedrukt te houden. Als dit niet werkt, kan de aardlekschakelaar defect zijn en moet hij worden vervangen. Als een van deze methoden niet werkt, moet u een vakman bellen voor een diagnose en/of reparatie van het circuit.

RCD staat voor “residual current device” en is een veiligheidsvoorziening die u helpt beschermen tegen elektrische schokken. Het testen van uw RCD is belangrijk omdat het helpt verzekeren dat het apparaat goed werkt en dat het u beschermt in het geval van een ongeluk.

Neem contact op met onze elektricien in Amsterdam als de aardlekschakelaar niet goed werkt

Neemcontact op met onze elektricien als de RCD niet goed functioneert, wij controleren de RCD evenals het elektrische paneel om de elektrische veiligheid voor uw huis en familie te garanderen.

Referentie:

[1]https://new.abb.com/low-voltage/products/system-pro-m/residual-current-devices

Gerelateerde berichten:

Stroomstoring Oplossen? (vanaf €130*)

Elektricien nodig ?(vanaf €100*)

*inclusief eerste uur arbeid en 21% btw

  • Altijd een vrijblijvende offerte voor de service
  • Alleen de service uitvoeren met goedkeuring van de klant
  • Geen verborgen kosten

Prijs en Diensten

Beste klant, Hier bij Elektricien bieden wij u een brede selectie aan elektrische diensten aan voor zowel residentiële, commerciële als industriële klanten in Nederland. Onze prijzen zijn als volgt:

Onze elektricienservice starts bij €100. Dit betekent dat, hoewel de installatie van één lichtpunt begint bij €50, onze service begint bij het installeren van twee lichtpunten. Als u maar één lichtpunt heeft om te installeren, zullen we u ook voor €100 in rekening brengen. Als u twee lichtpunten heeft om te installeren, zullen we u alleen voor €100 in rekening brengen.

Het is hetzelfde voor onze stroomstoring oplossen service, we berekenen u €130 voor de eerste uur en kleine reparaties. Als het geen groot probleem is, zal het binnen een uur worden opgelost en zal uw totale kosten €130 zijn. Als het probleem niet snel kan worden opgelost omdat iets stuk is en vervangen moet worden, zullen we u een offerte geven en als u deze offerte bevestigt, maken we zo snel mogelijk een nieuwe afspraak voor u. Pas als u de offerte bevestigt, zal er na €130 nog een verdere kosten in rekening worden gebracht. We begrijpen dat onze klanten zich zorgen maken. En geloof alstublieft dat onze elektriciens elke dag erg druk zijn en zo snel mogelijk alle elektrische problemen willen oplossen met de minste kosten. Daarom willen we ook de communicatie zo duidelijk mogelijk maken en misverstanden vermijden.

U kunt begrijpen dat voor meer werkzaamheden, de totale kosten lager kunnen zijn en de totale service beter kan zijn. Bijvoorbeeld, als onze elektriciens zich bezighouden met het hele elektrische systeem, in plaats van een klein deel ervan, kunt u zich voorstellen dat de elektriciens een meer efficiënte werkwijze kunnen vinden en dat de totale kosten lager zullen zijn. Bijvoorbeeld, voor de installatie van 1 lichtpunt berekenen we vanaf 50 euro, en voor de installatie van 10 lichtpunten berekenen we vanaf 400 euro. En voor de installatie van 30 lichtpunten berekenen we vanaf 1000 euro. Voor grotere projecten, kan er een grotere korting zijn. En zoals u weet, als onze elektriciens een globale visie kunnen krijgen op de renovatiewerkzaamheden, kan het resultaat beter geoptimaliseerd worden.

× Neem direct contact op